In Memoriam Robert Hoving, Zanger-Zangdocent-Dirigent

 

 

Op 8 mei 2019 is onze dirigent en medeoprichter Robert Hoving overleden. Robert was net 50 geworden en nog in de bloei van zijn leven. Hij werd plotseling getroffen door een ernstige ziekte en wordt door familie, vrienden, kennissen en koorleden bijzonder gemist. Zelf zei hij daarover:

 

Ik hou van het leven, maar ik hang er niet aan. Vandaag is mijn tour de vie geëindigd. Ik ben dankbaar dat ik jullie onderweg tegenkwam!”

 

Muziek verbindt, en dat was de rode draad in Roberts leven. Hij heeft in 1999 samen met Ria van de Braak Vreeland Vocaal opgericht, destijds onder de naam “Het Nieuwe Koor”.

 

Dit betekent dat we als koor 20 jaar met Robert gezongen hebben. We begonnen laagdrempelig met canons, maar Roberts ambitie lag hoger: al gauw werden het langere stukken, en steeds meer klassiek werk. Bij de steeds professionelere kooravonden paste de naam niet meer, we werden Vreeland Vocaal.

 

De grenzen werden opgezocht en Robert wist ons met zijn humor en drive te overtuigen.

 

We hebben met Robert zo veel mooie stukken gezongen, teveel om op te noemen maar ik noem als voorbeeld van vorig jaar nog het prachtige Requiem van Faure. Robert is voor ons allemaal een belangrijke leermeester geweest. We mogen echt trots zijn op wat hij met Vreeland Vocaal heeft bereikt en achterlaat!

 

Robert verleende ook als bas/bariton zijn medewerking aan oratoria en producties als “Concerten langs de Vecht”. Vanuit zijn bedrijf Zingenzo gaf hij zangadvies en scholing aan andere koren en particulieren. Elk jaar organiseerde hij een leerlingenmiddag waar zijn leerlingen konden optreden en er daarna ruimte was voor een gezellig en ontspannen samenzijn. Robert was ook betrokken bij het succesvolle participatieproject Mattheus in de Stichtse Vecht : hij repeteerde met  het projectkoor op zijn enthousiaste wijze en zong zelf  de baspartij tijdens de Mattheus Passion.  Op 19 mei 2019 werd in de Grote Kerk van Vreeland een herdenkingssamenkomst gehouden voor Robert, waar ok Vreeland Vocaal aan meegewerkt heeft.